Fosfura de aluminiu este letala in prima jumatate de ora de cand organismul uman intra in contact cu aceasta, este verdictul medicului Tudor Ciuhodaru titrat de Antena3.ro.
Tudor Ciuhodaru explica faptul ca substanta are efecte ireversibile, aspect dovedit de moartea fulgeratoare a celor doi copii si a femeii care n-au avut nicio sansa in calea “aerului mortal”.
FOSFURA DE ALUMINIU, UN COMPUS IEFTIN CARE COSTA SCUMP!
Potrivit medicului Ciuhodaru, fosfura de aluminiu este un compus ieftin si eficient, insa iata ca pretul asociat folosirii acestuia este unul prea scump.
Compusul este utilizat cu preponderenta in agricultura, mai precis la prelucrarea cerealelor.
In ciuda utilizarii sale asociate muncilor campului pentru un pret mic, fosfura de aluminiu este si un compus asupra caruia planeaza numeroase pericole.
Mai cu seama este vorba despre intoxicatii, fiind extrem de toxica atat pentru piele, cat si pentru caile respiratorii si creier.
Cu alte cuvinte, acest compus este letal daca este inhalat sau o persoana atinge un obiect peste care a fost pulverizata aceasta fosfura de aluminiu.
“BLOCUL MORTII” A MIROSIT A FOSFURA DE ALUMINIU!
Acelasi medic precizeaza faptul ca, in contact cu umiditatea, acest compus elibereaza un miros puternic si extrem de toxic.
Mirosul este asociat celui de carbid sau usturoi si irita pana la distrugere caile respiratorii ale oamenilor si animalelor care intra in contact cu acesta. Odata ajuns in corp prin inhalare, compusul distruge rand pe rand organele, de la plamani, inima si ficat si multe altele, aducandu-l in colapsul insuficientei cardiace.
Sursa foto: Unsplash
Gradul de periculozitate asociat folosirii acestui compus la muncile campului sau pentru deratizare (asa cum s-a intamplat in cazul blocului din Timisoara) este descris cel mai bine de cota ridicata de mortalitate, mai precis intre 30% – 100%.
Supravietuirea, in astfel de conditii, este considerata o minune. Mai precis, este putin probabil ca ingestia unei cantitati de 1,5 grame de compus sa permita supravietuirea.
SIMPTOMELE ASOCIATE INHALARII COMPUSULUI
Caracteristicile clinice ale otravirii cu fosfura de aluminiu includ varsaturi severe, dureri epigastrice, edem pulmonar, hipotensiune refractara si acidoza metabolica. Un miros de usturoi sau peste in descompunere poate fi remarcat si este rezultatul impuritatilor din gradul tehnic al compusului. Gazul pur este inodor.
Manifestarile cardiace includ miocardita, infarctul miocardic, disfunctia sistolica a ventriculului stang si insuficienta cardiaca congestiva. In timp, functia ventriculara se poate recupera.
Se estimeaza ca hipotensiunea arteriala are loc la 75% pana la 100% dintre indivizii expusi gazelor emanate de acest compus si are origine multifactoriala, ca urmare a efectelor combinate ale functiei ventriculare sistolice deprimate, a vasodilatatiei periferice si a pierderii de lichid intravascular.
Hipopotasemia poate sa apara odata cu expunerea la gazul emanat de expus si predispune la aritmii. In plus, expunerea la acest gaz poate provoca tahicardie supraventriculara, tahicardie ventriculara si bloc cardiac.
Toxicitatea asociata compusului perturba citocromul C oxidaza, denatureaza hemoglobina, afecteaza functia mitocondriala si duce la producerea de radicali liberi, interferand, astfel cu respiratia celulara.