Blue Monday loveste cu depresie romanii si locuitorii altor state. Potrivit psihologilor straini, care speculeaza acest fenomen de decenii, astazi este cea mai deprimanta zi din an.
Mediafax.ro titreaza ca Blue Monday este vizata de numeroase avertismente din partea specialistilor, astfel incat sa nu ne lasam foarte afectati de starile resimtite azi.
Matematica depresiei de Blue Monday!
Blue Monday, asa cum este cunoscuta in randul specialistilor, nu este o zi ca toate celelalte. Potrivit acestora, Blue Monday este cea mai depresiva zi a anului, astfel ca asupra ei graviteaza numeroase sfaturi si recomandari din partea psihologilor pentru a ne face sa ne relaxam.
Depresia de Blue Monday este declansata de numerosi factori.
Psihologul britanic ce a studiat fenomenul in ultimii ani a nominalizat o parte dintre acestia.
Pe primul loc se situeaza schimbarile din mediu, oscilatiile de temperaturi, scaderea brusca sau extrema a temperaturii sau reducerea luminozitatii, in comparatie cu sezonul primavara – vara.
Totodata, acestui sir de factori ii sunt atribuite si datoriile asociate sarbatorilor (cadouri, petreceri, mese bogate etc.).
Sa nu uitam de… vacante! Dupa sarbatori, vacantele sunt doar o amintire, astfel, un motiv in plus pentru care sa fim depresivi.
Ultimul, si poate cel mai evident motiv care provoaca depresia de Blue Monday, este faptul ca multi oameni urasc zilele de luni, asadar inceputul saptamanii este un factor declansator al depresiei.
Studiile din 2005 care au avut ca subiect fenomenul Blue Monday au relevat date importante despre fenomen.
Mai precis, datele arata ca a treia zi de luni din ianuarie ii este asociata unei valori superioare a absenteismului la locul de munca, in timp ce un alt studiu releva ca si numarul cererilor de divort creste considerabil.
Cand si cum a aparut Blue Monday?
Initial, “Blue Monday” a fost conceptul principal al unei campanii publicitare lansate de o agentie de turism. Aceasta promova, la acea vreme, avantajele calatoriilor programate in luna ianuarie.
Conceptul a fost preluat si speculat de un producator de inghetata, in final dand viata unei alte campanii publicitare. “Blue Monday” promova, insa, perioada verii, incepand cu luna iunie, intr-un sens opus celui initial.
Cum scapi de sindromul “Blue Monday”?!
Tot psihologii sunt cei care vin cu solutia. Acestia sugereaza ca, pentru a scapa mai usor de depresia de Blue Monday, trebuie sa ne pozitionam langa fereastra sau sa iesim la plimbare in aceasta perioada a anului.
Sursa foto: Pixabay
De asemenea, miscarea ajuta considerabil. Daca vremea permite, sunt recomandate exerciitile in aer liber, iar daca temperaturile sunt foarte joase, sunt recomandate exercitiile in sala de fitness.