poate agresiv sau un angajat bancar. Sunt sigur că știți deja că, ca orice domeniu de carieră, există oameni cu reputație, cunoștință de cunoștințe în domeniul serviciilor financiare și apoi există oameni care nu au nicio idee despre ceea ce fac. Din păcate, bunăstarea financiară este un aspect cheie al managementului general al stresului și majoritatea oamenilor din zonele dezvoltate ale lumii sunt învățați foarte tineri despre bani și sărăcie. Ne creștem crezând că nu vom fi fericiți fără suficienți bani.
Cu toate acestea, chiar dacă învățăm din timp din mai multe surse despre nevoia de bani și o mulțime de bani, rareori ne învățăm importanța planificării financiare. Dacă, din întâmplare, suntem învățați despre planificarea financiară, suntem învățați să punem acest control în mâinile unui consilier financiar care ne va vinde fonduri mutuale sau un alt tip de vehicul de investiții care poate sau nu să fie lipsit de riscuri.
Practic, suntem învățați să trăim salariul la salariu și sperăm pentru cele mai bune. De asemenea, suntem învățați să încercăm să obținem un loc de muncă care să ne dea o pensie, să ne salveze banii și că guvernul ne va îngriji după ce ne vom pensiona. Indiferent de eforturile depuse de noi, marea majoritate dintre noi continuă să călătorească pe calea sărăciei și a veniturilor fixe, presupunând că guvernul nu a scăpat de burtă până când ne pensionăm. Și, tot timpul, suferim de stres financiar extrem.
Va aduceti aminte de Titanic?
Lumea financiară, mai ales începând cu anul 2008, este mai instabilă și mai imprevizibilă decât o trecere a Oceanului Atlantic la începutul anilor 1900. Oricine își amintește de Titanic? Nu știu despre tine, dar mă voi asigura că am o barcă de salvare sau chiar mai bine, voi ajunge în poziția de a conduce singur nava, așa că nu am lovit niciun iceberg de-a lungul drumului. Eu, pentru prima dată, nu voi trece cu vederea importanța planificării financiare.
Vedeți, adevărata bunăstare financiară nu este doar planificare. Este vorba despre rezolvarea problemelor, gândirea creativă și gândirea critică. Fără aceste abilități importante, orice planificare financiară pe care o faceți ar fi în cel mai bun caz slabă. Nu va conta niciodată cât de multe fundamente ale gestiunii financiare, sfaturi financiare și strategii financiare pe care le citiți sau le auziți dacă nu puteți evalua ceea ce învățați și aplicați informațiile în viața voastră.
Și consecințele de a fi leneși despre starea de sus a wellness-ului dvs. financiar sunt uriașe. Nu trebuie să fii bogat pentru a rezolva stresul financiar; trebuie doar să fii informat și trebuie să fii în control. Trebuie să te antrenezi pentru a înțelege mai degrabă importanța planificării financiare mai degrabă decât mai târziu.
Există două tipuri diferite de gândire, despre care noi, oamenii, suntem capabili și când vine vorba de importanța planificării financiare, unii dintre noi folosesc unul sau altul, dar rareori îi folosim pe amândoi. Din păcate, prea mulți dintre noi nu folosesc nici unul.
În trecut, când te-ai gândit la importanța planificării financiare, probabil că ai încercat să-ți folosești abilitățile de gândire critică pentru a rezolva o problemă. Mulți oameni fac acest lucru deoarece banii pot fi un subiect destul de uscat, iar gândirea critică tinde să fie un proces destul de uscat. Se pare că sunt bine potrivite.
Cu gândire critică, este vorba despre a fi analitică și cu ea încercați să convertiți două sau mai multe gânduri într-un plan coerent. Procesul de gândire este vertical și vă preocupați de probabilitate și de judecată bună. Cu gândire critică, încerci să fii concentrat și obiectiv. Este vorba despre puterea creierului stâng și despre găsirea răspunsului. Formăm gânduri care pot fi descrise verbal, suntem liniare, folosim raționamentul și întrebarea frecventă pare a fi „Da, dar!” În acest fel, continuăm să analizăm soluții mai bune și mai detaliate la probleme.
Cu toate acestea, atunci când luăm în considerare importanța planificării financiare sau a oricărui aspect legat de bunăstarea noastră financiară, trebuie să fim și diligenți în utilizarea gândirii creative. Este singura modalitate de a face față stresului financiar real. Gândirea creativă are la bază generarea de idei, divergența, gândirea laterală sau în afara casetei. Este vorba despre posibilitate și cu gândire creativă suspendăm judecata. Nici o idee nu este o idee rea.
Scopul este de a difuza idei și de a le răspândi cât mai larg posibil pentru a putea vedea ce altceva există. Gândirea este subiectivă. Dacă este un răspuns fou nd este răspunsul „un”, mai degrabă decât „răspunsul”. Folosim creierul nostru drept, descriem ideile vizual. Scopul este să fim asociativi și să căutăm bogăție și noutate în ideile prezentate. Întrebarea cel mai frecvent adresată este „Da, și!” În acest fel, suntem capabili să vedem o imagine mult mai mare și, sperăm, să obținem o soluție mult mai bună la problemă.
Când vine vorba de importanța planificării financiare și de obținerea unei sănătăți financiare totale, trebuie să fim adepți la ambele tipuri de gândire, critice și creative.