Companiile producătoare de ciocolată neagră și nu numai urmăresc să informeze greșit consumatorii în ceea ce privește consumul de ciocolată neagră. Foarte multe surse de informare pun accent pe numeroasele beneficii pe care această le are pentru organismul nostru.
Orice consumator înrăit de ciocolată vrea să audă doar părțile pozitive, zvonurile circulă repede, informația ajunge unde trebuie, dar eronat. Într-adevăr, cacaua naturală aduce o serie de beneficii corpului, însă ciocolata neagră înseamnă mai mult decât cacauă.
Adevărul despre beneficiile aduse de ciocolata neagră
Comparativ altor tipuri, până la 90% din compoziția ciocolatei negre este reprezentată de cacao, unt de cacao și zahar. O ciocolată simplă, pe de altă parte, conține între 10 – 50% cacao, unt de cacao, zahar și, uneori, laptele din compoziția ciocolatei cu lapte.
Partea bună este aceea că, de regulă, ciocolata neagră conține flavonoli, o clasă de metaboliți care se găsesc în legume și plante și care au proprietăți antioxidante foarte bune.
Flavonolii din ciocolata neagră sunt cunoscuți pentru producerea monoxidului de azot, sau oxidului nitric, la nivelul celulelor din apropierea vaselor de sânge, îmbunătățind foarte mult circulația sângelui și reducând presiunea acetuia. Flavonolii sunt benefici și pentru persoanele pentru care există riscul să sufere de diabet, crescând sensibilitatea oamenilor la insulină.

Ciocolata neagră: studiu despre Mars
Profesori de nutriție și sănătate, a căror preocupare sunt studiile efectuate asupra mâncării, din cadrul Universității din New York, au afirmat că Mars Incorporated, una dintre cele mai mari companii producătoare de dulciuri din lume, a încercat să investească în știință pentru a face ca ciocolata să fie asimilată mai puțin ca gustare și mai mult ca o mâncare sănătoasă, sațioasă și plină de proteine.
Producătorul cu cele mai mari vânzări de ciocolată în întreaga lume conștientizează faptul că doar marketingul poate să îi ajute pe potențialii clienți să consume ciocolată neagră sub pretextul alimentației sănătoase.
Ciocolata neagră: aspecte negative
Cantitatea de flavonoli, despre care am amintit mai sus, este variabilă, poate să difere foarte mult de la un produs la altul, nu este întotdeauna certă existența sa, iar consumând ciocolată neagră, pe lângă asimilarea acestor antioxidanți, asimilăm și o mare cantitate de calorii, grăsimi saturate și zahăr.