Vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea din Oxford nu ar trebui administrat persoanelor cu varsta peste 65 de ani, a declarat joi principala agentie de sanatate publica din Germania- au raportat mai multe mijloace media.
„In prezent nu exista suficiente date disponibile pentru a evalua eficacitatea vaccinului de la varsta de 65 de ani”, a declarat Comisia pentru vaccinuri de la Institutul Robert Koch, a raportat Reuters. Din acest motiv, organismul de sanatate a recomandat ca vaccinul sa fie administrat numai persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, potrivit Reuters si Financial Times .
Vaccinurile COVID-19 de la Moderna si Pfizer au fost deja aprobate de autoritatea de reglementare a UE, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) si pot fi administrate adultilor in varsta.
Vaccinul AstraZeneca a fost autorizat pentru utilizare de urgenta in sapte tari – Marea Britanie, India, Argentina, Republica Dominicana, El Salvador, Mexic si Maroc – pentru imunizarea „adultilor”. Brian Pinker, in varsta de optzeci si doi de ani, a fost primul care a primit vaccinul AstraZeneca pe 4 ianuarie.
Nu este inca autorizat pentru utilizare in Germania sau in alte tari ale UE. EMA este de asteptat sa ia o decizie cu privire la aprobarea vaccinului vineri.
Urmeaza un anunt de marti din partea ministerului german al sanatatii, care a raportat in mass-media germana ca vaccinul AstraZeneca COVID-19 a fost mai putin eficient la persoanele in varsta .
Cu toate acestea, chiar daca rapoartele par gresite, EMA ar putea sa nu ia aceeasi decizie ca si alte autoritati de reglementare si a avut la dispozitie mai multe date de la persoanele in varsta.
„Se stie inca din toamna ca, in primele studii pe care AstraZeneca le-a prezentat, au participat mai putine persoane in varsta decat la studiile altor producatori”, a declarat ministerul marti, potrivit Financial Times.
Universitatea Oxford, care a co-dezvoltat vaccinul, a declarat marti ca rezultatele studiilor clinice au fost publicate in mod transparent in cinci publicatii stiintifice evaluate de colegi si au aratat raspunsuri imune similare la adultii mai tineri si mai in varsta si un bun profil de siguranta si eficacitate ridicata la adultii mai tineri.
Intr-o lucrare publicata in revista Lancet in decembrie 2020, cercetatorii de la Oxford au spus ca nu exista inca suficiente date pentru a spune daca vaccinul functioneaza la persoanele in varsta. Au spus ca inca mai colecteaza mai multe date pentru o viitoare analiza.
Cercetatorii au mai spus ca datele anterioare privind modul in care vaccinul afecteaza sistemul imunitar al persoanelor in varsta sugereaza ca acesta ar trebui sa functioneze la adultii in varsta.
Aceasta este cea mai recenta lupta asupra vaccinului AstraZeneca de catre tarile UE. Exista deja tensiuni intre AstraZeneca si UE din cauza lipsei potentiale de vaccin.