Situatia economica a tarii noastre a fost intotdeauna un subiect de dezbatere intens atat pentru politicieni si specialisti, cat si pentru oamenii de rand. Desi imprumuturile sunt normale, faptul ca Romania se imprumuta de zeci de miliarde de lei an de an, trage un semnal de alarma si ne face sa ne intrebam cum vom da toti acesti bani inapoi.
Intr-o editie recenta a emisiunii Jurnal de seara de pe Digi24 a fost invitat ministrul Finantelor Florin Citu pentru a explica motivatia din spatele imprumutului gigant de anul acesta. Ministrul a declarat:
Ne imprumutam in fiecare zi mai ieftin decat ne imprumutam cu o zi mai devreme.
Ministrul a explicat faptul ca imprumutul de anul acesta va fi folosit pentru plata datoriilor contractate in urma, datorii care au ajuns la scadenta. De asemenea, a punctat faptul ca multe dintre aceste datorii au fost lasate de catre fostele guverne.
Mai multe imprumuturi pentru Romania in 2020
Se pare ca anul 2020 va fi un an complicat pentru tara noastra. Romania se va imprumuta in acest an mai mult decat a facut-o in perioada crizei economice. Insa ministrul Finantelor, Florin Citu, are o justificare pentru imprumutul in valoare de 87 de miliarde de lei. Fabuloasa suma va fi imprumutata pentru a achita anumite datorii facute de fostele guverne.
Daniel Zamfir ataca dur decizia lui Florin Chitu spunand ca suma de 87 de miliarde de lei este prea mare. Florin Citu a raspuns ca nu are niciun secret cu privire la aceste imprumuturi deoarece informatiile sunt publice si suma este necesara pentru a plati in continuare pensii si salarii. O informatie esentiala este faptul ca ministrul a declarat ca peste 10 miliarde ajung luna de luna in pensii si ajutoare sociale, iar salariile ajung la 9 miliarde lunar. De asemenea, s-a mentionat de foarte multe ori ca guvernul care a lasat atatea gauri in buget a fost nimeni altul decat cel compus de PSD. Ministrul a concluzionat in cadrul emisiunii:
,,Daca executia bugetara este mai buna, ne imprumutam mai putin.”
Cat s-a imprumutat Romania in timpul crizei?
Pentru a face o comparatie, in perioada in care Romania si multe alte tari se confruntau cu criza economica, tara noastra s-a imprumutat de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana cu 12,5 miliarde de lei, acela fiind considerat un fond de urgenta. In concluzie, intr-un singur an am ajuns sa imprumutam sume mai mari in comparatie cu perioada crizei.
Sursa: DIGI24