Laura Codruța Kovesi n-a obținut funcția de procuror-șef. Decizia luată de șefii de la Bruxelles

Laura Codruța Kovesi, interviu după eliberarea de sub controlul judiciar / sursă: Economist

După ce Laura Codruța Kovesi a scăpat miercuri de controlul judiciar, principala candidată pentru funcția de procuror-șef european mai are de așteptat până la data de 10 aprilie pentru aflarea verdictului final.

Deși însuși Guvernul României se opune candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European, fosta conducătoare a DNA-ului are susținerea Parlamentului European.

Președintele Parlamentului Uniunii Europene, Antonio Tajani, a cerut în repetate rânduri autorităților române să înceteze obstrucționarea candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef.

Ancheta prin care a trecut Laura Codruța Kovesi a reprezentat o pierdică pentru fosta șefă DNA în încercarea de a-i limita șansele aferente candidaturii pentru funcția de procuror-șef european.

Vera Juorova, comisarul european pentru Justiție și Protecția Consumatorului, a făcut recent o vizită la București, potrivit celor de la Agerpres.ro. Scopul vizitei a fost participarea la conferința “Ziua europeană a competiției și a consumatorilor”.

Înainte de a pleca de la eveniment, jurnaliștii i-au adresat câteva întrebări comisarului, printre care și opinia despre ancheta în care este implicată Kovesi exact în perioada candidaturii. Vera Juorova a oferit un răspuns din care se deduce că favorizează și susține candidatura Laurei Codruța Kovesi.

„Ea, până ieri, nu a putut părăsi ţara şi procesul de numire a procurorului-şef european este în derulare şi respectăm principiul prezumţiei de nevinovăţie. Cum putem considera acest lucru? Sigur că o considerăm ca o piedică. Am spus acest lucru şi data trecută, când m-am întâlnit cu ministrul Justiţiei la Bruxelles, că vrem să vedem că toţi participanţii la acest proces sunt liberi să participe, nu să fie împiedicaţi de ceva, de exemplu de propria ţară. Am fost foarte clari pe tema asta.”, a fost declarația comisarului european, Jourova, via g4media.ro.