Acestea sunt bule de metan – si asta nu este o veste buna. Asa a spus un grup de oameni de stiinta internationali dupa ce au analizat coasta siberiana de-a lungul Oceanului Arctic, relateaza Weather Channel.
Echipa de 60 de membri a declarat ca bulele se dizolva in mare parte in apa, dar nivelurile ridicate de metan la suprafata sugereaza ca puternicul gaz cu efect de sera iese din Marea Laptev. „In acest moment, este putin probabil sa existe vreun impact major asupra incalzirii globale, dar ideea este ca acest proces a fost declansat acum”, a declarat pentru Guardian savantul suedez Orjan Gustafsson de la Universitatea din Stockholm. „Acest sistem de hidrat de metan al versantului est-siberian a fost perturbat si procesul va fi in desfasurare.”
Oamenii de stiinta se tem ca metanul va aparea din portiunile de topire din Arctica si va crea un punct de basculare care accelereaza schimbarile climatice. Potentialul de incalzire globala al metanului este de 80, ceea ce inseamna ca poate stimula incalzirea globala de 80 de ori mai rapid decat dioxidul de carbon. Si aceasta descoperire marcheaza a treia observare posibila a emisiilor de metan in regiune.
Dar echipa stiintifica – parte a unui efort de mai multi ani pentru a studia efectele climatice de-a lungul raftului oceanului arctic din Siberia de Est – spune ca descoperirea lor este preliminara si necesita studii suplimentare. „Descoperirea eliberarii active a hidratilor de panta a raftului este foarte importanta si necunoscuta pana acum”, spune omul de stiinta Igor Semiletov pentru Moscow Times. „Aceasta este o pagina noua”.