Ora de iarna din 2019 se va schimba in acest weekend, mai precis in noaptea de sambata spre duminica. La fel ca in fiecare an, trecerea la ora de iarna inseamna ca vom dormi mai mult cu o ora, insa plusurile sunt precedate si de minusuri. Potrivit a1.ro, acest proces are serioase implicatii si asupra organismului uman.
Schimbarea orei afecteaza organismul prin prisma decalajului de o ora. Este vorba despre modificarea ritmului natural, alaturi de productia de hormoni ce raspund la lumina naturala a soarelui, dar si de performantele noastre mai slabe, sunt de parere specialistii.
TRECEREA LA ORA DE IARNA NE OBOSESTE!
Sursa foto: Pixabay
Unul dintre principalele efecte ale trecerii la ora de iarna este oboseala. Organismul nostru va resimti mai obositi, ca urmare a dificultatilor de a adormi, sentimentului ca nu suntem suficient de odihniti, dar si o stare permanenta de irascibilitate.
Pe de alta parte, mai este vorba si despre alterarea prolactinei, un hormon care ne ajuta sa ne simtim odihniti.
De obicei, acesta este produs cu preponderenta dimineata, iar schimbarea orei de iarna poate afecta acest proces.
Pentru noi, alterarea prolactinei se traduce printr-o stare de irascibilitate si proasta dispozitie.
Relaxarea este cel mai comun mod prin care putem contracara efectele schimbarii orei de iarna.
Mentineti o rutina relaxanta inainte de a merge la culcare si incercati sa pastrati aceleasi ore de culcare si trezire pentru ca organismul sa nu resimta la un nivel superior schimbarea orei drept un factor care il dezechilibreaza la nivel celular.
Trecerea la ora de vara va avea loc in 2020 in data de 29 martie, iar cea la ora de iarna in data de 25 octombrie.