Forțele militare rusești s-au unit pentru a-și depune efortul în Siberia, acolo unde focurile au acaparat mai bine de 30.000 de km părați de pădure – o suprafața de dimensiunea Republicii Moldova.
Autoritățile au declarat situație de urgență în nu mai puțin de cinci regiuni, printre care Irkutsk și Krasnoyarsk, situate în vechii Mongoliei. Regiunea Krasnoyarsk din Siberia nu poate fi văzută în imaginile obținute prin satelit de NASA datorită norului de fum ce s-a așternut deasupra întregii zone.

Până în acest moment nu a fost raportat niciun fel de accident uman sau alarma de evacuare a zonei. Focul afectează actualmente doar pădurea, însă vânturile puternice fac ca focul să se extindă foarte rapid.
Novosibirsk – al treilea cel mai populat oraș din Rusia (1.6 milioane de locuitori) – a fost deja afectat de fum și locuitorii au intrat în alertă.
Prim-ministrul rus Dmitry Medvedev a vizitat miercuri orașul Krasnoyarsk și a făcut o declarație publică pentru a liniști populația și a comunica faptul că se încearcă din răsputeri să se remedieze problema, actualmente situația fiind sub control.
„Situația este dificilă. Multe păduri sunt sub flăcări, ceața și fumul au pătruns în multe zone foarte populate. Prognoza în acest moment nu este una fericită.”, a fost unul dintre mesajele transmise de premierul rus.
Donald Trump l-a contactat din partea Casei Albe pe președintele rus pentru a-și exprima îngrijorarea față de suprafețele afectate de flăcări din estul țării.
Potrivit informațiilor publicate de Global News, mai bine de 2.700 de pompieri au fost alocați pentru a ține sub control situația, însă unitățile de la fața locului au constat că o arie de 28.000 km pătrați (din totalul de 30.000) de spațiu aflat sub valul de flăcări este foarte greu de accesat.
Cea mai călduroasă vară din Siberia
În acest an, pădurea Siberiei s-a confruntat cu cea mai călduroasă vară de până acum. Anual, în perioada verii, apar astfel de incidente în estul Rusiei, însă suprafețele nu sunt nici pe departe atât de extinse, iar problemele sunt rezolvate într-un ritm mai alert.
Mikhail Kreindlin, un activist din Rusia, a declarat că „nu este prima dată când avem astfel de catastrofe în țara noastră”. Tot el a mai precizat că motivul pentru care ”este așa de multă atenție în acest an asupra noastră este acela că fumul a ajuns de data asta în orașe, iar activiștii au început să-și facă probleme”.