Sf. Alexandru este sarbatorit azi de toti cei ce poarta numele de Alexandru si Alexandra, dar si derivate ale acestora. Libertatea.ro relateaza ca de Sf. Alexandru se respecta numeroase traditii si obiceiuri.
Este adevarat ca sfintii sunt o parte importanta a crestinismului ortodox si ii sarbatorim pe acesti sfinti in zilele de sarbatoare pe tot parcursul anului. Unii oameni sunt chiar numiti dupa acesti sfinti, iar cei care isi serbeaza numele in zilele de sarbatoare. Drept urmare, este o idee buna sa aflam despre viata sfintilor, deoarece acestia sunt o parte atat de importanta din istoria bisericii noastre.
DETALII DESPRE VIATA SF. ALEXANDRU
Sfantul Alexandru al Constantinopolului este unul dintre acesti sfinti. Ziua sa de sarbatoare este praznuita pe 30 august a fiecarui an.
Nu este clar cand s-a nascut Alexandru al Constantinopolului (sau Sfantul Alexandru). Istoria Bisericii ii dateaza nasterea undeva intre 237 si 244 d.Hr. Nu stim exact unde s-a nascut, dar stim ca el a murit in cele din urma in Constantinopol. Dincolo de asta, nu se stiu prea multe despre viata sa inainte de a veni in slujirea Domnului si a bisericii, dar avem detalii considerabile despre viata sa in timp ce facea parte din clerul bisericii.
Sf. Alexandru este binecunoscut ca fiind unul dintre participantii la Primul Sinod ecumenic de la Niceea, care a fost creat pentru a stabili anumite elemente ale bisericii, cum ar fi o versiune timpurie a Crezului pe care inca o recitam pana in zilele noastre.
Tot in timpul Primului Sinod, se spune ca Sf. Alexandru a experimentat un conflict in ceea ce priveste arianismul, o miscare religioasa in crestere la acea vreme care nu era considerata a fi in concordanta cu Biserica Ortodoxa.
Inainte de aceasta, insa, el trebuia sa se consacre ca episcop. Sf. Alexandru a preluat functia de episcop al Constantinopolului dupa ce episcopul anterior a decedat. Stim ca Sf. Alexandru avea 72 de ani cand a fost numit.
Sfantul Alexandru a fost trimis la Primul Sinod Ecumenic din Niceea ca delegat al episcopului Constantinopolului, la tronul caruia a urcat in anul 325. Cand Arius a marturisit in mod inselator in fata Sinodului din Niceea, Sf. Alexandru, cunoscandu-si vraja, a refuzat sa-l primeasca in comuniune; partizanii puternici ai lui Arius au amenintat ca vor folosi forta pentru a-l aduce pe Arius in comuniunea Bisericii a doua zi.
Sfantul Alexandru s-a rugat cu inversunare pentru ca Dumnezeu sa crute Biserica.
Sfantul Alexandru a fost episcop din 325 pana in 337, cand a fost succedat de Sfantul Pavel Marturisitorul.
Sfantul Ioan pare a fi cel care a fost Patriarh in anii 562-577, supranumit Scholasticus, care este pomenit si la 21 februarie.
El era din Antiohia, unde fusese avocat (scolastic); a fost facut presbiter, apoi a fost trimis la Constantinopol ca reprezentant (apocrisiarius) al Patriarhului Antiohiei si a fost numit Patriarhul Constantinopolului de catre imparatul Iustinian.
Sfantul Pavel a fost episcop al Constantinopolului in anii 687 – 693, in domnia imparatului Iustinian al II-lea, si a prezidat Consiliul de Quinisext in 692.
Semnificatia numelui Sf. Alexandru
Forma latinizata a numelui grecesc Αλεξανδρος (Alexandros), care insemna „aparatorul barbatilor”, din grecescul αλεξω (alexo) „pentru a apara, ajuta” si ανηρ (aner) „om” (genitiv ανδρος).
In mitologia greaca acesta a fost un alt nume al eroului Paris si apartine, de asemenea, mai multor personaje din Noul Testament.
Cu toate acestea, cel mai cunoscut purtator a fost Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei. In secolul al IV-lea i.Hr., el a construit un imperiu imens din Grecia, Egipt, Persia si parti din India. Datorita faimei sale si a povestilor medievale ulterioare care l-au implicat, utilizarea numelui sau s-a raspandit in toata Europa.
Numele a fost folosit de regii Scotiei, Polonia si Iugoslavia, imparati ai Rusiei si opt papi.
Alti purtatori notabili sunt poetul englez Alexander Pope (1688-1744), statul american Alexander Hamilton (1755-1804), exploratorul scotian-canadian Sir Alexander MacKenzie (1764-1820), poetul rus Alexander Puskin (1799-1837) si Alexander Graham Bell (1847-1922), inventatorul scotian-canadiano-american al telefonului.