În Statele Unite, spre exemplu, finalul anului 2018 a surprins nu mai puțin de 22 din cele 50 de state într-o stare de alerta din pricina unor viroze. H1N1 a fost una dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de virusuri în acest sezon.
Până la finalul lunii octombrie 2018, tot în SUA, s-au raportat aproximativ 185 de decese pedriatice datorate gripei netratate la timp, 80% dintre ele au apărut la copiii care nu au fost vaccinați împotriva virusului H1N1.
Cele mai comune două tipuri de viroze
În ultimele cinci decenii, cele mai întâlnite tipuri de gripă tip A au fost H3N2 și H1N1. În ciuda faptului că H3N2 nu a fost doar cea mai gravă dintre cele două, ci și cea mai răspândită, specialiștii spun că cea din urmă ar trebui să fie ținută bine sub control.
În 1918, H1N1 a reușit să infecteze la nivel global aproximativ 500 de milioane de oameni și a ucis nu mai puțin de 50 de milioane, fiind considerată una dintre cele mai grave rezultate apărute în urma unei boli.
Cum prevenim o viroză
Deși nu este remediul ideal și se recomandă mai întâi schimbarea stilului de viață, pornind de la alimentație și până la activități, vaccinurile împotriva virozelor sunt actualmente cea mai simplă metodă de prevenție a unei gripe. Efectul nu este unul garantat, însă șansele ca tu să iei contact cu un virus sunt mult mai mici, iar în circumstanțele în care contactul are loc, efectul virusului asupra organismului tău este redus considerabil.
Categoriile de persoane afectate grav de o gripă
Persoanele care pot suferi complicații din cauza unui virus precum influenza(H1N1) sunt copiii cu vârsta de până în 5 ani, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele suferinde de alte boli care le afectează deja sistemul imunitar.