Ordonanța de urgență schimbă legea aplicării sancțiunilor pentru șoferii care oferă servicii ilegale de transport persoane în regim taxi. Afectate sunt în principal aplicațiile de ridesharing, precum UBER, Bolt sau Clever Taxi.
Potrivit prevederilor OUG-ului intrată recent în vigoare, șoferii prinși că transportă persoane în regim taxi fără a avea în dotare acte care să justifice licențierea lor pot fi amendați de la prima abatere cu amenzi cuprinse între 1.000 – 5.000 de lei.
Prevederile Ordonanței de Urgență pentru taximetrie au fost active încă de la miezul nopții, însă șoferii aplicațiilor de ridesharing nu s-au temut să circule și dupa aplicarea noii legi, pe motiv ca au toate actele necesare susținerii activității.
“O să merg cu Taxify în seara asta acasă. Nu vreau să dispară acest mijloc de transport, mi se pare ideal pentru că este decent, nu ai nevoie să-i dai o şpagă.”, a declarat unul dintre clienții aplicațiilor de ridesharing.
Obligația șoferilor care furnizau servicii de transport de persoane de a avea licență activă în domeniu a fost disponibilă și până în momentul aplicării Ordonanței de Urgență, doar că șoferii de UBER sau alte aplicații similare ce nu respectau prevederile legale erau sancționați abia de la a doua abatere.
Ce presupune OUG pentru UBER, Bolt și Clever
Potrivit legii nr. 38/2003 privind transportul în regim taxi, șoferii UBER, Bolt sau Clever vor fi sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei în contextul nerespectării aliniatului (2) din articolul 7:
“(2) Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă, potrivit prevederilor alin. (1).”
Ordonanța urmărește modificarea legii transportului în regim taxi prin schimbarea unei singure sintagme care care să permită autorităților să sancționeze instant conducătorii vehiculelor din spatele aplicațiilor de ridesharing.
În legea nr. 38/2003, art. 55, pct. 3, lit. h), Guvernul are ca obiectiv eliminarea expresiei “în mod repetat”, astfel orice șofer UBER care transportă ilegal va fi sancționat de la prima abatere.
Unul dintre principalele motive pentru propunerea OUG-ului a fost incapabilitatea organelor de poliție de a determina caracterul repetitiv al acțiunilor de transport în regim taxi pentru a avea dreptul de a sancționa șoferii UBER.