Schimbarile climatice sunt o amenintare reala, iar studiile recente confirma un scenariu sumbru asupra viitorului Planetei noastre. Tinta directa sunt plajele de nisip, care conform noului studiu, sunt cele care vor avea foarte mult de suferit.
Studiul a fost realizat de un grup de oameni de stiinta de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, precum si universitati de renume din Spania, Portugalia si Tarile de Jos. A fost publicat luni, int revista stiintifica, nature.com, unde sunt discutate deseori efectele produse de schimbarile climatice.
50% dintre plajele din lume dispar in mai putin de 100 de ani – schimbarile climatice sunt factorul cauzator
Statisticile spun ca in 30 de ani, o mare parte din liniile de coasta isi vor schimba total infatisarea, cu pana la 15% din stadiul de eroziune fiind in continua crestere. Cantitati enorme de plaja se vor pierde, insa cantitatile se vor modifica in functie de locatie. Conform specialistilor, zonele cu densitate mare de populatie, precum Coasta de Est a Statelor Unite, Asia de Sud sau Europa Centrala, vor fi cele mai afectate. Anumite tarmuri deja au inceput sa se retraga, iar in 100 de ani, se vor inregistra retrageri de 100 de metri ale plajelor.
„Coasta pe care o vedem astăzi este doar o imagine în timp”, a spus Robert Young, directorul Programului pentru Studiul dezvoltării țărmurilor de la Western Carolina University și un geolog de coastă care a fost implicat în acest studiu. „Plajele noastre, zonele umede și estuarele noastre, se deplasează înainte și înapoi ca răspuns la schimbarea nivelului mării și de atunci au început.”
Limita de 100 de metri a fost considerata drept prag de masurare, deoarece, daca eroziunea va depasi acest numar, inseamna ca majoritatea plajelor din lume vor disparea in totalitate. Exista plaje care nu au o astfel de lungime, iar oceonagrofaul de coasta, Michalis Vousdouka, a completat ca acest studiu este ,,o evaluare conservatoarea.”
„În momentul de față, ceea ce încercăm să facem peste tot este să ținem linia de plutire. Dar în următoarele câteva decenii, nu vom putea să facem asta, chiar dacă vrem”, a spus Young.