Mai multe organizații globale din domeniul farmaceutic, printre care și WHO(World Health Organization) au tras semnale de alarmă de-a lungul timpului împotriva consumului nejustificat de antibiotice și au pus accent pe efectele negative.
Un studiu publicat la data de 16 ianuarie 2019 arată că în SUA aproximativ 20% din prescripțiile de antibiotice au fost făcute inutil.
Conform studiului, 1 din 7 participanți au primit antibiotice inadecvate, în neconcordanță cu diagnosticul asociat. Doctorul Chua Kao-Ping și echipa lui au avut acces la o bază de date de nu mai puțin de 15 milioane de prescripții de antibiotice, realizând automatizat un sistem de clasificare pentru a se observa problema și diagnosticul atribuit.
Dr. Chua și echipa lui au creat un sistem de clasificare în trei categorii diferite, în funcție de gravitatea situației și atribuirea necesității de a i se prescrie pacientului un antibiotic, în următorul mod:
- întotdeauna – atunci când cazul necesită întotdeauna antibiotice;
- uneori – atunci când problema poate sau nu să se reglementeze prin antibiotice;
- niciodată – atunci când cazul nu necesită antibiotice;
Spre exemplu, faringita streptococică sau pneumonia bacterială se tratează aproape în fiecare caz cu antibiotice, însă o gripă sau o rinită cronică rareori impune prescripția de antibiotice ca unică modalitate de tratare.
Problema apare în special în cazurile în care bolile incluse în categoria “uneori” erau de cele mai multe ori tratate ca afecțiuni care necesitau antibiotice, presupunându-se că efectul acestuia este garantat și nu se pierde timpul căutând o alternativă mai ieftină și mai puțin eficientă, care să nu ofere rezultate garantate.
Gravitatea consumul nejustificat de antibiotice
Mulți medici se confruntă zilnic cu situația în care sunt forțati de cerințele suferinzilor să prescrie antibiotice. Mulți oameni ajung la spital sau farmacie fixați pe ideea că antibioticul e singurul tip de tratament care le poate rezolva problema. Foarte puțini dintre ei țin cont de sfaturile medicului atunci când li se spune că nu e cea mai bună abordare a situației.